Wydawało się, że o botoksie wiemy wszystko. Do czasu aż o idealne usta i najnowsze trendy w medycynie estetycznej zapytaliśmy specjalistę - doktora Roberta Chmielewskiego. Po publikacji wywiadu nasza skrzynka mailowa pęka w szwach. Piszą chłopcy i dziewczyny, młodsi i starsi, botoksowi laicy i samozwańczy eksperci. Chcecie wiedzieć więcej. Na wybrane pytania odpowiada doktor Chmielewski, my publikujemy je na stronie. W dzisiejszej, pierwszej odsłonie cyklu wszystko co chcecie wiedzieć o konkretnych zabiegach powiększania ust, piersi i korekcji nosa. Zapraszamy do lektury.
PYTANIE:

Mam pytanie do doktora w związku z powiększaniem ust. Jakieś 6 lat temu zdecydowałam się na powiększenie ust acquamidem, ale efektu praktycznie nie było. Minęły może z 2 lata i trafiłam do lekarza we Włoszech, który namówił mnie na Artecoll. Efekt był już znacznie ciekawszy niż poprzednio, więc zabieg powtórzyłam jeszcze raz. Około 2 lata temu zdarzyło mi się coś dziwnego, tj. pewnego dnia obudziłam się z bardzo opuchniętymi ustami. Nie wiem do końca co było tego przyczyną, ale opuchlizna zniknęła po 2 dniach. Dermatolog skierował mnie na USG by wykluczyć "ziarniaki" (nie wiem dokładnie jak to nazwać bo był to lekarz włoski). Po badaniu lekarz stwierdził, że poza preparatem i małych bliznach po igle nie ma żadnych zmian w wargach.
Moje pytanie jest takie, czy mogę wstrzyknąć sobie kwas hialuronowy??? Czy może grozi mi to powikłaniami??? Opinie lekarzy są podzielone, jedni mówią bym nie mieszała preparatów, zaś inny lekarz zaproponował mi przeszczep własnej tkanki, bądź goretex. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Z wyrazami szacunku,
Magdalena D.

ODPOWIEDŹ:

Witam serdecznie Pani Magdaleno,
Aquamid jest preparatem polimerowym, natomiast Artecol zawiera mikrogranulki kolagenowe pochodzenia zwierzęcego. Obydwa preparaty zaliczają się do wypełniaczy długotrwałych, i zgodnie z najnowszymi trendami w medycynie estetycznej nie są zalecane do stosowania u osób młodych, szczególnie w okolicy ust, ze względu na większe ryzyko powstania powikłań, niż po zastosowaniu najnowszych wypełniaczy kwasu hialuronowego dedykowanych specjalnie do ust, mających znikome ryzyko powikłań i dających bardzo naturalną konsystencję ust. Całkowicie zgadzam się z lekarzami, którzy są zdania, że nie powinno się mieszać rożnego rodzaju wypełniaczy, szczególnie w przypadkach, kiedy wystąpiły jakieś odległe komplikacje jak w Pani przypadku. Rzeczywiście, po zastosowaniu polimerowych i kolagenowych wypełniaczy mogą powstać tzw. ziarniniaki. Są to zmiany bliznowate otaczające "ciało obce", pewien rodzaj "torebki bliznowatej", która może być wyczuwalna dotykowo, lub być widoczna. Można by było zaryzykować powiększenie ust kwasem hialuronowym, ale powinna Pani wiedzieć o ryzyku powstania nieprzewidywalnej reakcji zapalnej.... wprawdzie nie jest ono duże. W tym konkretnym przypadku możliwe jest wypełnianie ust własną tkanką tłuszczową.

PYTANIE:

Chciałabym się dowiedzieć jakie są możliwości podniesienia brwi w młodym
wieku (20 lat), są one naturalnie nisko położone, źle to wygląda.
Dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDŹ:

Podniesienie anatomicznie nisko położonych brwi w wieku 20 lat jest możliwe raczej tylko przy pomocy chirurgii plastycznej.... Trudno mi oceniać lub zaproponować alternatywne metody nie widząc pacjenta.

PYTANIE:

Witam, mam pytanie do Pana doktora; otóż od zawsze miałam dysproporcję piersi przynajmniej o 1 rozmiar i od zawsze strasznie mnie to wkurzało. Rozważałam małą korektę piersi, ale nie chce wsadzać sobie pod skórę implantów. Czy istnieje jakaś inna metoda "uzupełnienia" mniejszej piersi, np. jakimiś preparatami bądź czymś mniej inwazyjnym od wkładki? Jeśli tak, to ile to kosztuje?

ODPOWIEDŹ:

Asymetrię piersi można skorygować, wypełniając kwasem hialuronowym, przeznaczonym specjalnie do kształtowania ciała. Jeśli Pani nie jest, z jakiegoś powodu, zdecydowana na chirurgiczną korektę biustu lub implanty, to ta metoda będzie najbardziej optymalna i bezpieczna. Jedynym jej mankamentem, będzie cena i wchłanialność preparatu (kwas hialuronowy przy uzupełnianiu piersi utrzymuje się max do 2 lat).

PYTANIE:

Witam panie doktorze, mam pytanie. Jestem 17 letnim chłopakiem, który ma problem ze swoim nosem, myślę jak większość ludzi. Gdy robione jest mi zdjęcie z przodu twarzy, to widać że nos jakby "ucieka" na lewą stronę, jest przekrzywiony. Stwierdzono u mnie również dość duże skrzywienie przegrody nosowej i tu moje pytanie. Będę miał wykonywany zabieg prostowania przegrody, i czy podczas takiego zabiegu można wyprostować nieco nos? "Garba" na nosie również mam. Czy to przekrzywienie przy zdjęciach może być uwarunkowane przegrodą nosa? Jak w ogóle jest z tymi operacjami nosa?
Pozdrawiam Rafał.

ODPOWIEDŹ:

Panie Rafale,
Korekta skrzywionej przegrody nosa jest konieczna ze względów zdrowotnych.
Czy będzie możliwa jednoczesna korekta kształtu nosa podczas jednego zabiegu, powinien ocenić Lekarz, który będzie operował. Teoretycznie jest to możliwe, ale zależy od wielu czynników i budowy nosa.

PYTANIE:

Witam,
Mam dziewczynę którą bardzo mocno kocham, ma ona problemy ze skórą co jest jej wielkim utrapieniem, strasznie się tego wstydzi i chciałbym jej pomóc. Chodziła już do wielu specjalistów ale żaden z nich nie pomógł jej na tyle aby jej twarz i plecy na nowo były "czyste". Jej problem przejawia się na ramach trądziku, stosuje i stosowała już wiele polecanych i przypisywanych jej maści, kremów, jednak żadne z nich nie pomogło.
Pytanie moje brzmi, czy istnieją jakieś techniki medyczne które przyczyniły by się do złagodzenia tego bądź całkowitej likwidacji? Proszę o pomoc dla niej, chciałbym aby znowu była szczęśliwa i radosna i żeby przestała się wstydzić.
Pozdrawiam Łukasz N.

ODPOWIEDŹ:

Panie Łukaszu,
Problem zaawansowanego trądziku powinien być leczony przez doświadczonego dermatologa. Należałoby rozważyć skojarzone leczenie oraz zastosowanie leków z tzw. grupy Retinoidów. Samymi maściami i kremami tego rodzaju problemu nie da się wyleczyć. Polecam dr n.m. Dorotę Kwiatkowską ze Skin Clinic w Warszawie.

Doktor Chmielewski może odpowiedzieć także na Twoje pytanie. Pytania możecie zamieszczać w komentarzach pod tym tekstem lub przesyłać drogą mailową na adres kontakt@kimono.pl w tytule maila wpisując: "Pytanie do doktora Roberta Chmielewskiego".